Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

2
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Blog : Search Box Yang Comel


Ada yang tanya zaa macam mana zaa buat search yang berwarna tu.. Ok.. Zaa akan buat tutorial ni.. Sebenarnya zaa lupa dekat mana zaa dapat tutorial ni.. Harap kalau-kalau yang terbaca entry ni adalah tuan punya tutorial ni cepat-cepat bagitahu ok sebab zaa nak kreditkan tutorial ni untuk dia.. Be serius ok.. Tak nak main-main.. Jom kita mulakan tutorial ni.


Copy kod dibawah :

<center><form action="/search" id="searchThis" method="get" style="display: inline;">
<input id="searchBox" name="q" onclick="this.value=''" style="background: #FCB8D4; color: black; font-size: 13px; height: 17px; width: 150px;" type="text" value="Put Any Words Here" /><input id="searchButton" style="background: #FF8AB9; border-color: #000000; color: white;" type="submit" value="Search!" /></form></center>


pergi ke dashboard > layout > add a gadget > html/javascript > paste kod tadi. Ubah yang diwarnakan mengikut nota yang diberikan di bawah ni.. Jangan lupa preview tau..

FCB8D4 : Warna untuk background di bahagian "put any words here" tu.. Boleh tukar kat SINI.
13 : Saiz untuk tulisan.. Taknak ubah pun ok jer..
17 : tinggi search box.. tak nak ubah pun ok jer..
150 : Ubah saiz lebar search box.
Put Any Words Here : Gantikan dengan perkataan yang anda suka
FF8AB9 : Warna untuk background "Search". Kod boleh ambil kat SINI.
000000 : Warna untuk line border di kotak "search". Boleh tukar di SINI. Taknak tukar pun ok jer..
Search! : Gantikan dengan perkataan yang korang suka..



Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

2 comments:

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.