Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

9
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Photoscape : Happy Easy Doodle Part I (Bear)


Hari ini zaa nak buat tutorial photoscape lagi. Tutorial ni khas untuk orang yang kreatif jer tau. Zaa nak ajar korang buat doodle. Apa? Ingat photoshop jer ker boleh buat doodle? Photoscape pun boleh apa.. LALALALA


Tapi doodle ni tak secantik macam yang dibuat dalam photoshop. Tapi kalau korang kreatif, tu tak ada masalah kan? Zaa pun tak adalah kreatif sangat. Zaa cuma tolong bagi idea kat korang jer. Nak tengok ke rupa doodle bear yang zaa buat? Haha.. Malulah.. Ok.. Ok.. Tengok jer lah..

Tadaaaa..

cam sakai jer.. -_-"

Tanpa bercakap banyak dan segan silu, jom kita mulakan tutorial ni. Dengan menggunakan sekeping gambar transparent ni, korang pergi ke object dan pilih bentuk untuk buatkan beberapa bentuk macam gambar kat bawah ni. Untuk ear, eye dan blusher adalah mewakili untuk sepasang. Zaa hanya menggunakan dua bentuk sahaja seperti yang telah dipetakkan di gambar bawah.


Untuk mouth, zaa hanya menggunakan sepasang bracket dan satukan di arah berlawanan untuk membentuk menjadi mulut (object > text) . Tengok contoh gambar yang zaa printscreen dibawah ni. 


Untuk face line dan ear line, zaa gunakan bentuk bulat dan garisan putus-putus. Lihat gambar dibawah. Gunakan jenis bentuk bulatan yang telah zaa petakkan.


Kemudian crop satu persatu gambar tadi. Namakan tiap-tiap jenis gambar yang korang crop dengan nama yang berbeza-beza. Save via save cropped area macam dibulatkan ni. Macam gambar bawah ni ok..


(crop and save cropped area)


(namakan setiap gambar yang anda crop dengan nama yang berbeza-beza)

klik undo all. Gambar transparent yang korang buatkan tadi telah reset right? Maksudnya kembali ke asal.. Dengan menggunakan object > photo, buatkan satu bentuk wajah beruang dengan menggunakan gambar-gambar yang telah korang crop tadi. Sorry kerana terskip step ni sebab zaa lupa nak printscreen.  Lepas siap, korang crop gambar bear yang telah korang buat ni. Tengok gambar bawah k.. Doodle ni korang boleh letakkan di mana sahaja korang suka dalam blog anda. Nak buat blend photo pun boleh.


Tak faham? PM di Blog Page, Ask.fm or chatbox zaa untuk request video tutorial. Zaa hanya akan buat video tutorial sekiranya direquest. Zaa ada buat satu lagi doodle bear. Nak tengok??

Tadaaaa...









Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

9 comments:

  1. adelinanurafifah26 May 2013 at 19:51

    kakak kalau nyari foto orang yg lagi moto itu namnya ap donk aku mau ?

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. pakai simple template lepas tu edit.. hihi.. tak pndai sgt la edit blog ni..

      Delete
  3. Kak Zaa, Kalau Kite Save Crop Area ape Akn Jadi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mksudnya gmbar yg dicrop tu akan trus save.

      Delete
  4. akak yg buat bear tu dlm photoscape tapi dia ada bnyk bhgian kan tp dlm mn

    ReplyDelete

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.