Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

1
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Photoscape : Buat Teks Bergambar Part I (Photoscape+Photoshop)

assalamualaikum.. hari ni rasa nak buat tutorial pulak. kali ni tutorial macam mana cara nak buat teks bergambar. contohnya macam gambar kat bawah ni :




tutorial ini menggunakan dua aplikasi iaitu photoscape dan photoshop. caranya senang jer. jom follow step by step ok..

1 ) first, korang bukak gambar yang berwarna putih dengan menggunakan photoscape. (kalau tak ada korang boleh ambil kat SINI). kemudian korang pergi ke object>text. taip perkataan yang korang suka pada gambar putih tu. pilih font yang comel tau. jangan lupa sertakan sekali line text korang. warna line tu terserah korang la nak colour apa pun. macam yang zaa buat kat gambar bawah ni zaa guna line colour hitam. yang penting warna dalam teks korang pastikan warna putih ok..dah siap jangan lupa save tau.


2 ) ok..sekarang kita nak guna photoshop pulak. bukak photoshop korang. then, lorang bukak gambar yang korang edit dengan photoscape tadi. kemudian korang guna magic eraser tool untuk transparentkan teks tersebut. korang boleh tengok contoh yang zaa buat kat bawah ni. kalau korang tak pandai step ni, korang boleh ikut tutorial ni di blog FizzGraphic. Jangan lupa save tau.


3 ) korang bukak background pilihan korang untuk buat teks bergambar dengan menggunakan photoscape. contoh, zaa pilih background yang ni.


4 ) then, korang click object>photo. korang pergi ke gambar yang korang telah edit dengan menggunakan photoshop tadi. korang drag gambar tu sampai memenuhi background korang. 


5 ) bila dah drag, lebih kurang akan jadi macam yang zaa buat kat gambar bawah ni. kemudian save ok! kalau keluar ayat "Do you want to enlarge and save the photo including the objects outside?" yang macam kat bawah ni, korang klik jer NO.


6 ) bukak balik gambar tadi. korang crop jer kalau korang nak. pastu klik ok>save.


7 ) kalau korang nak buat gambar transparent, korang boleh ikut tutorial yang seterusnya ni. bukak photoshop>open gambar tadi. guna magic eraser tool (ikut step nombor 2 ) pastu korang transparentkan background putih tu macam yang zaa buat kat bawah ni. dah buat tu jangan lupa save.


hasilnya......, tadaa....!


pasni korang bolehlah hias header blog korang cantik-cantik kan...? kalau tak faham jangan segan-segan komen kat bawah ni.

SELAMAT MENCUBA!













Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

1 comment:

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.