Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

24
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Photoscape : Buat Effect Swirl Pada Gambar


salam..zaa baru balik sekolah jer ni. tetiba jer rasa rajin nak buat tutorial ni.. hehe..kali ni zaa nak buat tutorial photoscape iaitu buat swirl effect pada gambar. tutorial ini memerlukan 2 cara. pendek kata, korang kena save gambar sebanyak 2x. hmm? macam mana tu?? ok.. korang ikut dulu tutorial ni. zaa akan ajar korang. sebelum tu zaa nak mengucapkan terima kasih banyak-banyak kepada saudari taylor swift kerana sudi menjadi model untuk tutorial kali ini. huhu.. berangan jer lebih. ok.. kat bawah ni gambar dia sebelum edit.


SEBELUM

STEP 1
1 ) mula-mula korang bukak dulu photoscape korang pastu korang terus klik COMBINE.



2 ) lepas klik jer, korang terus pergi ke folder yang anda inginkan pada bahagian petak berwarna merah ni, bila da jumpa gambar yang anda inginkan, korang terus drag ke dalam ruangan kotak yang ditunjukkan anak panah tu sebanyak 2x. maksudnya korang kena combinekan 2 gambar yang sama.



3 ) lepas drag, korang kelik jer EDIT dalam bulat merah ni.


4 ) sesudah klik, korang klik jer OBJECT then korang klik simbol yang ditunjukkan pada no. 2 didalam gambar bawah tu. dan korang pilih PHOTO. lepas tu korang terus pergi ke folder yang anda simpankan effect swirl anda. kalau tak ada korang boleh ambil kat SINI. bila korang dah jumpa effect swirl anda tu, korang klik pada gambar yang korang nak tu then korang klik OK macam gambar bawah ni.



5 ) dah klik OK dia akankeluar macam kat bawah ni kan? ok.. korang klik jer OK sekali lagi. tak faham tengok gambar bawah tau.


6 ) lepas tu, korang drag gambar tadi ke gambar yang sebelah kiri tu mengikut kekreatifan anda. contoh zaa buat macam kat bawah ni. jangan lupa SAVE kalau dah siap. 


7 ) make sure dia tak keluar macam yang bawah. kalau keluar jugak korang klik jer NO. get ready untuk step yang kedua.


STEP 2
1 ) bukak balik gambar tadi dengan klik pada gambar yang telah disave tadi. korang right-click, pilih open with and pilih photoscape. bila gambar tu dah di buka, korang klik jer TOOL dan CLONE STAMP. bila dah click, anak panah anda akan menjadi bentuk bulat bila di halakan pada gambar anda. then korang klik pada effect tu kemudian korang bawa pergi gmbar yang sebelah kanan. pastikan korang click di tempat yang sama dan tepat pada kedua-kedua gambar. make sure yang garis putus tu tak belok ok. pastikan garisan tu straight macam ni "- - - - - - - - - - - - - - -" dan bukan macam ni "- - - - - - - _ _ _ _ _" (contoh jer tu..nak bagi gambaran sikit) tengok gambar dalam bulatan besar bujur di bawah k.. make sure garisan dia tu and kedua-dua bulatan tu berada di tempat yang tepat pada kedua-dua gambar macam yang zaa buat ok.


2 )then, korang click-left mouse korang tu dan korang heret atau korang buat macam nak colour-colour gitu mengikut aliran effect swirl anda. zaa buat macam gambar bawah ni tau.


3 ) bila dah siap korang click CROP. korang CROP image yang korang telah clone tadi macam yang zaa buat kat bawah ni. lepas tu korang klik pada kotak CROP yang ada di atas kotak Save Cropped Area tu. sorry yer, zaa terlupa nak bulatkan tadi.


4 ) kemudian dia akan keluar macam gambar yang bawah ni kan? korang SAVE tau. hasilnya TADAA...!


panjang sangat tuto zaa kan? zaa harap korang dapat faham k.. kalau korang tetap tak faham jugak apa yang zaa tunjukkan tu, korang boleh la tengok video di akhir tuto ini. kalau dah jadi cepat-cepat bagitau zaa tau and bagi libk pada gambar zaa supaya zaa boleh tengok yang korang buat tu. tak faham tanya tau. korang komen kat bawah ni ek ? terima kasih semua....












Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

24 comments:

  1. I visited various websites but the audio feature for audio songs existing at this website
    is actually wonderful.
    Also see my website > http://coloncleanserreviews.typepad.com/colon-cleanse/2012/04/procerin-or-profollica-reversing-hair-loss.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. okay.. i will visit your website soon.. :)

      Delete
  2. Please let me know if you're looking for a article writer for your blog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love
    to write some content for your blog in exchange for a
    link back to mine. Please blast me an e-mail if interested.
    Regards!
    Here is my blog - http://Hoidtreatment.Webs.com/apps/blog/show/12172160-profollica-men-s-hair-growth

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you.. okay.. i will make it soon.. :)

      Delete
  3. Excellent, what a weblog it is! This blog
    presents useful facts to us, keep it up.
    Also visit my web site motorized projection screens

    ReplyDelete
  4. zaa swirl tak jadi......yang clik left and colour itu nak mana???

    ReplyDelete
    Replies
    1. xfham..sila tnya dengan lebih detail disini --> https://www.facebook.com/zatieylicious.fanpage

      Delete
  5. Kok saya tak bisa? Kalo saya clone stamp, tidak ada swirl nyaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya gk bisa jadi, pas clone stamp nya..

      Delete
  6. Saya masih belum ngerti yang no 4 :/ tolong jelasin maksud klik photo, itu di deket mana ?? :/ mohon chingu balas ne :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak ada tulis klik photo pun yang no 4 tu?

      Delete
  7. gk bisa nih,, pas clone stamp nya gak bisa jadi..
    gimana nih ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. pasti ada dimana silapnya. don't give up k.. :)

      Delete
  8. Agak bingung juga.. Bisa sih.. Tapi ancur-ancuran.. Hehehe...

    ReplyDelete
  9. Cara buat theme blog kaya gini gimana sih ?

    ReplyDelete
  10. fotonya pake foto PNG atau gk??

    ReplyDelete
  11. wow, terima kasih , akhirnya !!!!1 selama ni , saya cari cara nak buat swirl kat photoscape ..... thanks

    ReplyDelete
  12. wow!!! thanks akhirnya !!! selama ni saya tertanya 2 cara buat swirl di photoscape. thanks

    ReplyDelete

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.