Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

2
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Facebook : Subscribe Button


hari ni ni zaa rasa macam nak buat tutorial jer.. kali ini tutorial zaa tentang macam mana nak buat subscribe button dalam facebook.contohnya macam dalam gambar kat bawah ni..korang nampak tak butang subscribe kat sebelah add friend tu? haa..tu la subscribe button kalau korang nak tahu..



 kejap..kejap..korang tau tak apa subscribe button tu? kalau dah tahu baguslah. tapi kalau belum tahu lagi korang jangan risaulah. zaa tolong bagi tahu kat korang.. hehe.. ok.. subscribe ni kalau translate kat bahasa melayu bermaksud langgan.. adoi zaa? langgan tu apa bende pulak..? ok..ok.. jangan risau.. zaa nak explain la ni.. ok.. zaa bagi contoh kepada korang supaya korang dapat faham.. contohnya, kalau friendlist korang dah penuh (maksudnya korang tak boleh add friend lagi atau friend tak boleh add korang lagi sebab friendlist korang sudah melebihi 5k atau terlalu banyak request pending), korang bolehlah buat butang ni supaya friend-friend yang lain yang tak boleh add korang lagi boleh baca status korang or tengok gambar korang or apa-apa sajalah..pendek kata ibarat kita sudah friend dengan diorang.tapi subscriber cuma boleh melihat profile,gambar atau status anda yang public sahaja. kiranya terbataslah jugakkan? korang faham ke tak ni apa yang zaa explain kat korang ni?tak faham tanya tau..tanpa buang masa jom kita ikut tutorial kat bawah bagi yang berminat sahaja.

1 ) first,korang pergi kat sebelah kanan tu..kat tempat yang biasa korang log out tu kan.. tapi bukan click log out tau.. korang click jer account settings yang macam zaa tunjuk kat bawah ni :


2 ) dah click? ok.. good job.. dia keluar macam kat zaa tunjuk bawah ni kan? sekarang korang click jer kat subscriber yang macam zaa bulatkan kat bawah ni : 


3 ) then, ia akan keluar macam kat bawah ni kan...? betul tak ?

4 ) korang "tick"kan saja box tu then siap.....!


ok..sekarang, macam mana kita nak tahu kita betul-betul dah buat button tu?ok..sekarang korang ikut step ini pulak..yang ini untuk FACEBOOK TIMELINE users sahaja..step dia senang sahaja..

1 ) pergi ke wall facebook korang. ada nampak tak kat sebelah butang activity log tu? ada icon gear kat sebelah tu kan..? kejap la.. bukan click yang tu la sayang. click kat sebelah dia tu..yang macam anak panah ke bawah.pas tu korang klik jer view as. tak faham tengok gambar kat bawah ni ok..


2 ) terus dia akan keluar yang macam gambar kat bawah ini.. ada butang subscribe kan..? maknanya korang dah berjaya la tu..congrats.. ^_^


yang tak guna timeline pulak macam mana..? ;( ala.. zaa tak kejam la..ada jugak tuto dia..hehe..jom follow ok..

1 ) sama macam tutorial timeline tadi jugak..korang pergi ke wall korang or profile korang. then korang click je kat sebelah butang edit profile. kat situ kan ada ada butang view as macam kat gambar bawah ni kan..? so, korang click je la..


2 ) dah klik dia akan keluar macam kat bawah ni. kalau ada butang subscribe maknanya korang dah berjaya..congrats jugax.. ^_^


zaa harap korang akan faham dengan tutorial yang zaa telah buat ini. kalau korang tak faham tanya tau..zaa tunggu pertanyaan dari korang. tapi kalau yang dah berjaya tu jangan la senyap-senyap pulak yer...





SELAMAT MENCUBA!











Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

2 comments:

  1. sekarang dah xad..nak bt mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmndangkan skrg fb dh b'tkar kpd "Follower", tapi najwa ttap bleh gne tutor ni. ikut step ni "account setting > followers (lihat sebelah kiri) > tick pada box TURN ON FOLLOW". Simple right?

      Delete

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.