Follow @zatieylicious

♥ ♥ LATEST ♥ ♥

27
Orang Jurukomen Hot Membebel

Tutorial Photoscape : Buat Glitter Silhoute/Shadow Pada Gambar

salam.. hari ni zaa nak buat tutorial photoscape. tutorial kali ini ialah cara nak buat glitter shadow pada gambar. nak tau macam mana rupanya glitter shadow tu? korang boleh tengok gambar kat bawah ni..


nak edit gambar macam ni tak? kalau macam tu jom follow step kat bawah ni ok..

1 ) open picture dengan menggunakan photoscape. make sure korang guna picture korang yang background tu 100% transparent. contohnya zaa guna gambar yang bawah ni.


2 ) kemudian korang klik pada button "Bright,Color" (bukan klik kat anak panah sebelah dia tu). korang adjust kat bahagian "contrast" sampai la ke angka -100. klik ok. gambar korang akan menjadi macam kat bawah ni. 


3 ) kalau korang tak nak buat glitter pada shadow tu, korang boleh stop sampai sini dan terus  ke step 5. untuk glitter shadow, korang klik anak panah yang dekat dengan button "Bright,Color" tu. pilih "Colorize" then terus adjust colour yang korang suka. contohnya zaa pilih colour kuning.


4 ) klik ok. kalau korang nak shadow korang macam ni saja, terus ikut step 5. untuk glitter shadow, korang klik "filter". pilih "noise". adjust effect tu mengikut citarasa korang. then klik "ok". zaa buat macam kat bawah ni.


5 ) klik "object" > "photo" > cari gambar asal tadi > klik gambar tu > "ok". adjust gambar tu mengikut kesesuaian shadow anda.


6 ) save gambar tu. kalau keluar macam kat bawah ni korang klik jer "yes".


zaa ada edit gambar-gambar lain jugak, termasuklah gambar zaa. korang boleh tengok contoh-contoh gambar yang zaa edit kat bawah ni.






SELAMAT MENCUBA!









Kalau Suka Blog Ni Tekan Like OK (^_^)

27 comments:

  1. Kenapa saya buat tak jadi ? Saya buat jadi glitter background pulak.. Saya guna photoscae 3.6.2
    Kenapa ya kak Zatiey ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. pastikan background 2 100% transparent. Contoh macam jenis gambar yang akaq edit kat tutorial. lagi senang kalau adik nak cari gambar di google make sure ada perkataan "png". misalnya, "taylor swift png". kalau adik nak buat gambar sendiri lebih baik transparentkan background tu dengan menggunakan Adobe Photoshop.

      Delete
    3. Hallo Kakak Zatiey boleh tanyak gak???
      aku pengen buat swirl rainbow kakak bisa gak buat swirl rainbow kalo bisa, kasih tau dong caranya gimana???

      Delete
  2. Kak Zatiey Saya buat tak Jadi Pulak.saya mencuba yang Filtter terus pecet noise malah jadi Putih.Tak Ada Glitternya Pulak.saya sudah coba pake yang transparet tappi tak bisa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah adeq ikut step no 3? kalau adeq ikut step no 3 mustahil gambar adik akan jadi warna putih. make sure ikut tutorial step by step ok.. kalau ada pape tnya akaq kat cni --> https://www.facebook.com/zatieylicious.fanpage
      lagi mudah. insyaallah akaq akan tlong adeq dgn lg cepat. akaq jarang on9 blog.

      Delete
  3. macam apa model foto nya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. guna gmbr b'format "*.png" dan background gambar 100% transparent. Contohnya seperti gambar di tutorial ni.

      Delete
  4. Photoscape di laptop saya pake bahasa Indonesia. Gimana kak?
    Trimkasih ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu tak dapat lah akak tolong. Akak cadangkan kamu install semula photoscape tu and terus setting langguage. :)

      Delete
  5. kak,leh ajar tak camne nak buat background jdi transparent?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akaq ad buat tutorial photoscape untuk buat transparent. Adeq boleh tengok kat sini --> http://zatieylicious.blogspot.com/2013/01/titorial-photoscape-buat-gambar.html.
      Tapi tutorial ni memerlukan lebih ketelitian kalau ada nak hasil yang lebih baik.
      Adeq boleh guna photoshop. Rujuk kat blog ni ok --> http://www.fizgraphic.com/

      Delete
  6. cara biar backround transparent macam mane?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh guna photoshop or tengok tutorial ni --> http://zatieylicious.blogspot.com/2013/01/titorial-photoscape-buat-gambar.html

      Delete
  7. Kak Zatiey
    Kirimin Saya Foto PNG Kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. lihat freebies di bahagian PNG Stuff :)

      Delete
  8. tapi kan gambar backgroud untuk glitter shadow semua putih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... kalau nak buat background transparent, boleh guna photoshop :)

      Delete
  9. Thank You ya Informasinya !!! akhirnya saya bisa juga buat glitter !! :)

    ReplyDelete
  10. Kaka zatiee kalo photoscape lwat blackberry sama tablet bisa gak ?

    ReplyDelete
  11. takde pon yang ''colorize '' saya dah puas cari.

    ReplyDelete
  12. cam mne nk buat glitter shadow??? saye tau cam ne nk buat.. tpi gambar die tu x jadi..

    ReplyDelete

Sila tinggalkan comment anda disini. Satu pun jadilah.. Terima kasih.. ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Best View In Google Chrome And Mozilla Firefox. Simple Template edit by Zatieylicious.